Brand in huis?
Wat doen brandweerlieden?
Bij brand zetten we brandweer- en reddingsvoertuigen, commandovoertuigen en ambulances in. Onze allereerste acties zijn gericht op het redden van mensen en dieren, terwijl we al beginnen met het uitsterven.Bij het blussen proberen we altijd de schade zoveel mogelijk te beperken.
We werken (indien nodig) nauw samen met politie en justitie.
Afhankelijk van de ernst van de brand en de risico's die eraan verbonden zijn, worden de openbare diensten verwittigd. Denk hierbij aan het gas- en elektriciteitsbedrijf, het waterbedrijf...
Als we twijfels hebben over de stabiliteit van een gebouw, worden preventieve maatregelen genomen en experts ter plaatse geroepen om advies te geven.
Wat moet je doen na een brand?
Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Zij sturen een deskundige die de oorzaak en de hoogte van de schade vaststelt. Als u het niet eens bent met de conclusies, kunt u altijd een second expert opinion vragen aan uw verzekeraar.
Woont u in een huurwoning, dan kunt u dit ook het beste direct melden bij de verhuurder of de huisvestingsmaatschappij.
Maak het brandgebied pas vrij nadat de verzekeringsgegevens zijn verzameld. Maak een lijst met beschadigde items en pMaak zoveel mogelijk foto's van de schade.
Het kan verstandig zijn om een bedrijf in te schakelengespecialiseerd in het opruimen na een brand. Ook kan dit bedrijf ervoor zorgen dat er geen verdere schade ontstaat, bijvoorbeeld door daken af te dichten en goederen veilig op te slaan. Dit kunt u het beste doen na toestemming van de verzekeringsmaatschappij.
1.Zodra de brandweer de woning heeft bevrijd, raden wij u aan contact op te nemen met de politie om te horen of er een onderzoek gaande is en of er een branddeskundige ter plaatse moet komen. (Bij brand is meestal de politie ter plaatse, dus u kunt het direct aan de aanwezige inspecteurs vragen).
Dan kunt u het huis pas betreden als de politie vertrekt. Dan kunt u met de verzekeringsexpert rondlopen.
2. Geef een volledige lijst van goederen die door brand zijn verloren of beschadigd en geef het geschatte waardeverlies aan. U kunt bij uw verzekeringsagent een inventarislijst opvragen die u vervolgens als checklist kunt gebruiken. Werk heel voorzichtig, je hebt meer dan je denkt.
Maak van de gelegenheid gebruik om uw koelkast en vriezer leeg te maken.
3. Als u na een brand uw woning niet meer kunt of mag betreden, zorg dan dat deze goed is afgesloten. Soms kan dit niet meer op de normale manier, bijvoorbeeld bij schade aan de voordeur of kapotte ruiten. In dit geval kunt u contact opnemen met gespecialiseerde bedrijven die de sluiting kunnen verzorgen. In sommige gevallen kan dit ook via de gemeentelijke diensten of de politie.
4.Heeft u na een brand geen woning meer? Controleer eerst of uw verzekering vervangende woonruimte dekt.
Niet zo en je kunt nergens heen? Tijdelijke opvang kan je krijgen via het OCMW van de gemeente. Bij een ernstige brand verwittigt de brandweer of de politie altijd de burgemeester. Indien nodig zorgt hij voor de nodige contacten met de andere diensten en het OCMW.
In sommige gevallen moeten de resterende, onbeschadigde meubels en eigendommen tijdelijk worden opgeslagen om verdere schade te voorkomen. Voor de praktische regeling kunt u het beste afspraken maken met de verzekeringsagent en/of met een gespecialiseerd verhuisbedrijf.
5. Waarschuw indien nodig het water-, gas- en elektriciteitsbedrijf en uw telecomaanbieder. Meld eventuele schade aan kabels, leidingen en/of telecommunicatieapparatuur en bespreek de gas- en elektriciteitsvoorziening.
6.Als u de woning blijft gebruiken of weer in gebruik mag nemen, raden wij u ten zeerste aan om eerst de gas- en elektriciteitsleidingen en alle aangesloten apparaten te laten controleren door een erkend installateur. Door de hitte en verbrandingsgassen kunnen installaties en toestellen beschadigd raken, ook als je van buitenaf geen zichtbare schade kunt zien.
7. Neem bij een onderbreking van de gas- en/of elektriciteitstoevoer contact op met een erkend installateur. Deze laatste kan dan de installatie volgens de voorschriften herstellen. Voordat het energiebedrijf weer gas of elektriciteit kan leveren, moet er een controle van de gas- en elektriciteitsvoorziening worden uitgevoerd door een erkende organisatie. Bij huurwoningen wordt dit geregeld door de verhuurder of verhuurder van de woning.
8. Controleer of de afvoerleidingen in huis niet verstopt zijn. Dit geldt voor de hellingen van het dak, maar ook voor de hellingen van de gootsteen, wastafels, douche, bad of toilet, ... Verwijder zelf al het vuil of waarschuw een loodgieter als je de verstoppingen niet zelf kunt verhelpen.
9.Probeer bij het opruimen de brandresten zoveel mogelijk in vuilniszakken te verpakken. Deze reststoffen kunt u dan als restafval bij de schoonmaakdienst afgeven. Voor grotere brandresten is het raadzaam om een container te bestellen.
Draag altijd handschoenen bij het opruimen van brandresten.
10. De lokale politie beschikt over een dienst 'slachtofferhulp' die slachtoffers van brand of een ander persoonlijk noodgeval van grote hulp kan zijn.
Spreek de aanwezige politieagenten aan als u in contact wilt komen met iemand van deze dienst.
Handige tips bij brandschade:
-
Maak je koelkast en vriezer leeg.
-
Reinig en bescherm de metalen delen (roestvrij staal en koper) met een dun laagje vaseline of olie om roesten te voorkomen.
-
RVS onderdelen van bijvoorbeeld de keuken of badkamer reinigen en insmeren met olie.
-
Stofzuig of verwijder rookstofdeeltjes of roet van meubels, gordijnen en tapijten. Was nooit met water.
-
GEEN plafonds, muren of absorberende oppervlakken afwassen (nooit water op roet aanbrengen! Roet vermengt zich met water en dringt diep door in materialen...)
-
Probeer tapijten of stoelen nooit met water schoon te maken.
-
Breng kleding of gordijnen naar een gespecialiseerde stomerij om te voorkomen dat rook of geurtjes in de vezels blijven hangen.
-
Ventileer de kamers (tenzij er teveel roet is).
-
Tap koeltoestellen af wanneer er geen stroom is.
-
Planten: was de bladeren (beide kanten).
-
Bij vorst: maak de waterleidingen leeg; antivries in het afvoerbad, de gootsteen, enz.
-
Verwijder huisdieren voordat u begint met schoonmaken.
-
Gebruik of schakel nooit televisie, stereo, video, elektronische apparatuur (inclusief pc's) in zonder deze eerst te controleren en schoon te maken. (roet veroorzaakt kortsluiting)
-
Voedingsmiddelen, ingeblikte goederen of medicijnen die zijn blootgesteld aan hitte of afkomstig zijn uit gebieden waar brand of rook is geweest, mogen niet meer worden gebruikt.
Handige tips bij waterschade:
-
Verwijder overtollig water (vodden, luiers, dweilen, papier, handdoeken kunnen overtollig water absorberen)
-
Verwijder voorwerpen van meubels en verwijder water
-
Laat het water van de kussens gelijkmatig drogen, bijvoorbeeld met lappen.
-
Breng een hard voorwerp (steen, marmer,...) aan onder de poten van het meubel, vooral wanneer het meubel op vast tapijt staat.
-
Zet bij droog weer (ook in de winter) de ramen open en zorg voor ventilatie.
-
Laat lades en kasten zoveel mogelijk open.
-
Verplaats kostbaarheden naar andere ruimtes.
-
Als er tapijt op een vloer ligt, verwijdert u het tapijt.
-
Maak gaten in het verlaagde plafond om water van bovenaf weg te laten lopen.
-
Laat vochtige stoffen zo snel mogelijk drogen.
-
Laat bont en lederwaren apart drogen (nooit in de zon), bij voorkeur op kamertemperatuur.
-
Wees voorzichtig met gekleurde boeken, tijdschriften, kranten die op natte tapijten of vloeren zijn achtergebleven; gevaar voor verkleuring.
-
Schakel geen elektrische apparaten in op natte tapijten of vloeren.
-
Vermijd het aansteken van de lampen.