top of page

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord op uw vraag?

Selecteer hieronder de categorie waarin u geïnteresseerd bent            of gebruik de zoekbalk            .

  • Met wie moet ik contact opneoor een brandpreventie ?
    Elke aanvraag voor een brandpreventie bezoek moet daarom worden gericht aan de burgemeester van de gemeente waar het te bezoeken gebouw zich bevindt.
  • Zijn er kosten verbonden aan de toegang tot de brandpreventiedienst in de Hulpverleningszone NAGE?
    De zone heeft sinds haar oprichting een vergoeding vastgesteld om de kosten en diensten te dekken die voortvloeien uit de interventies van haar personeel en die kunnen of moeten worden gefactureerd. Deze declarabele interventies omvatten missies die leiden tot het opstellen van adviezen of brand- en explosiepreventierapporten (exclusief het eerste bezoek aan de lokalen met betrekking tot de woningen van onthaalouders onder het ONE, dat gratis is). De vergoeding is verschuldigd door de begunstigde van de dienst. U vindt de tarieven in het gedeelte Financiën
  • Hoe bepaal je de prijzen van een preventiefactuur?
    De prijzen zijn vastgesteld door het college en de zoneraad op basis van de uit te voeren diensten met betrekking tot het ingediende of te bezoeken project. Prijzen staan vermeld op de pagina "Financiën" -> "Prijzen
  • Welke documenten moeten tijdens een controlebezoek aan de technicus brandvoorkoming bezorgd worden tijdens het bezoek?
    Volgens de mening van de agent die verantwoordelijk is voor de missie, vraagt de hulpverleningzones, afhankelijk van de uitrusting die nodig is in het gebouw, om de verschillende hieronder vermelde rubrieken, een certificaat van overeenstemming of goede werking afgegeven door een geaccrediteerde inspectie instantie (OIA), door een gekwalificeerde installateur (IQ) of door de werkgever (E) naargelang het geval: 1. elektrische installaties (OIA) en noodverlichting (E) 2. brandblusapparatuur (IQ) (blussers, slanghaspels) 3. automatische detectie-installaties (volgens NBN S 21-100) (OIA) 4. rook- en warmteafvoersysteem (volgens NBN S 21-208-1) (OIA) 5. waarschuwings-/alarmsysteem (OIA) 6. gasdetectie (IQ) 7. olie verwarmingsinstallatie (IQ) 8. gas verwarmingsinstallatie (IQ) 9. dichtheid van gasinstallaties (OIA) 10. LPG-gasinstallatie (IQ) 11. plaatsing van R.F. (IQ)-poorten 12. structurele stabiliteit (IQ) 13. lift (OA)
  • Ik wil een zaak openen, hoe weet ik wat ik qua brandveiligheid moet doen om op orde te zijn?
    Afhankelijk van de activiteit en omvang van de onderneming is met name het Algemeen Politiereglement van de gemeente waar het onroerend goed gelegen is van toepassing. Het is handig om bij uw gemeentebestuur te informeren of een aanvraag voor een controlebezoek nodig zal zijn. Als uw inrichting geen gemeentelijke vergunning nodig heeft, is een bezoek aan de Hulpverleningszone niet verplicht.
  • Als er geen gemeentelijke vergunning nodig is, kan ik dan technisch advies krijgen van de hulpverleningzone?
    Ja, via het aanvraagformulier.
  • Ik wil mijn eengezinswoning transformeren of een bijberoep integreren. Hoe weet ik of ik binnen de kaders van de eengezinscontext blijf en of mij nog aanvullende voorschriften kunnen worden opgelegd?
    De Basisnormen zijn niet van toepassing op eengezinswoningen. Informatie over de interpretatie van het eengezinswoningconcept is beschikbaar op de volgende site:https://www.securitecivile.be/fr/interpretation-arrete-royal-du-7-juillet-1994-maison-unifamiliale
  • Ik wil een gebouw verbouwen tot toeristische accommodatie. Welke specifieke veiligheidsnormen gelden voor het aangewezen gebouw? Waar en hoe vraagt u het brandveiligheidsattest aan?
    Volgens artikel 332 van de Waalse Wetboek van Toerisme, geen enkele inrichting mag worden geëxploiteerd zonder een brandveiligheidscertificaat .(=ASI) De veiligheidsnormen variëren afhankelijk van het type etablissement en de maximale accommodatiecapaciteit. U vindt ze als de site https://www.tourismewallonie.be/fire- veiligheid U vindt het certificaataanvraagformulier hier: https://www.tourismewallonie.be/sites/default/files/media/S%C3%A9curit%C3%A9%20-feu/formulaire_demande_asi-acs. pdf Dit moet worden ingevuld en ingediend bij de gemeente op wiens grondgebied het gebouw is gelegen.
  • Ik wil een toeristische accommodatie exploiteren. Wat zijn mijn verplichtingen?
    In overeenstemming met deartikel 201/1 D van het Waalse Wetboek van Toerisme, elke operator toeristische accommodatie doet aangifte bij de Algemene Commissie voor Toerisme vóór elke verhuur De aangifte kan online worden ingediend vanaf het platform "My space" van de website van het Waalse Gewest: https://www.wallonie.be/fr/demarches/creer-et-manager-un-accommodation-touriste
  • Zijn rookmelders verplicht?
    De Waalse regelgeving die de aanwezigheid van rookmelders in woningen vereist, is van kracht sinds 2004. Het besluit van de Waalse regering van 21 oktober 2004 betreffende de aanwezigheid van brandmelders in woningen zijn op 20 november 2004 in werking getreden.
  • Welk type brandmelder moet ik plaatsen?
    De detectoren moeten optische rookdetectoren zijn die voldoen aan de norm NBN EN 14604, BOSEC-goedgekeurd of Europees equivalent (VDS, BS, enz.). Ze moeten 5 jaar gegarandeerd zijn.
  • Hoeveel brandmelders moet ik in mijn woning plaatsen?
    Appartement (1 woonlaag): 1 melder indien oppervlakte < 80 m² 2 detectoren indien oppervlakte > 80 m² Huis of appartement (meerdere woonlagen): 1 melder per woonlaag indien woonoppervlakte < 80 m² 2 melders per woonlaag indien oppervlakte woonlaag > 80 m² Halve niveaus zijn te beschouwen als niveaus.Het aantal detectoren kan worden verhoogd, vooral als de risico's groter zijn (vb. rokers in de kamers, enz.).De individuele of collectieve woning waarvan het vereiste aantal detectoren ten minste vier eenheden bedraagt, moet ofwel uitgerust zijn met detectoren die met elkaar verbonden zijn om het alarmsignaal van elke detector door te geven daarvan, ofwel vanuit een gecentraliseerde automatische branddetectie-installatie.
  • Waar plaats ik een brandmelder?
    In de eerste van de binnenruimtes of de eerste van de onderstaande kamers, aanwezig op de verdieping en niet uitgerust met een detector: de hal of de overloop die toegang geeft tot de slaapkamers de inkomhal de ruimte waar het bovenste gedeelte van een trap uitkomt de kamer grenzend aan de keuken de slaapkamer elke andere woonruimte In de meeste gevallen: in kleine appartementen wordt de melder geplaatst in de hal die toegang geeft tot de slaapkamers in grote appartementen en gelijkvloerse woningen wordt de tweede melder in de inkomhal of in de woonkamer geplaatst bij woningen en appartementen met twee verdiepingen worden de melders geplaatst op de overloop boven, in de inkomhal (nabij de woonkamers) en eventueel op de overloop die toegang geeft tot de slaapkamers op zolder of de eventueel in de zolderkamer, rechts van de trap die er toegang toe geeft Plaats geen detectoren in een keuken of een kamer waar veel stoom wordt geproduceerd (risico op onbedoelde activering).Voor meer informatie, zie Artikel 4 van de AGW van 21/10/2004 .
  • Ik ben huurder, wie moet de brandmelder plaatsen?
    De installatie van de detectoren is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de accommodatie (wees voorzichtig, indien nodig, de vervanging van de batterij en/of de batterij is de verantwoordelijkheid van de huurder). Het wordt gedaan volgens de instructies van de fabrikant. De prijs per toestel kan variëren van 10 EUR tot 60 EUR, afhankelijk van het type en de garantieperiode van de batterijen en/of de detector.
  • Ik wil graag mijn schoorsteen laten controleren. Kan ik de hulpverleningzone aanvragen?
    Ja, in bepaalde gevallen zoals het risico of de dreiging dat uw schoorsteen instort op de openbare weg. In dit geval is het waarschijnlijk een dringende interventie en is een oproep naar 112 op zijn plaats. Nee, als het een simpele controle is van de staat van uw leiding. Het is dan noodzakelijk een beroep te doen op een technicus die gekwalificeerd is om het onderhoud van uw verwarmingsinstallatie te doen (gas, olie, pellets, hout, enz.). In het Waalse Gewest is de periodieke controle van uw schoorstenen met het verstrekken van een attest verplicht. U vindt nuttige informatie via de volgende links: Contrôle périodique et diagnostic approfondi des chaudières - Site énergie du Service public de Wallonie Vous avez dit "entretien des chaudières et des brûleurs"? - Site énergie du Service public de Wallonie
  • Ik wil mijn elektrische installatie laten controleren. Moet ik de hulpverleningszone bellen?
    Nee. Er dient gebruik te worden gemaakt van een geaccrediteerde keuringsinstantie. De hulpverleningszone geeft geen advies over de conformiteit van elektrische installaties.
  • Ik heb een hoofdberoep en wil na mijn werkdag en in mijn vakanties vrijwillige brandweerman worden. Mag ik als vrijwillige brandweerman werken wanneer ik wil?
    Als vrijwilliger werk je voornamelijk op basis van je eigen beschikbaarheid. U kunt uzelf beschikbaar stellen om serviceoproepen te beantwoorden wanneer het u het beste uitkomt. De zone kan echter een minimumpercentage van beschikbaarheid opleggen. Het is ook mogelijk dat de zone wil dat je deelneemt aan bewakers binnen de kazerne. De aanwezigheidsdienst op de kazerne en interventietijd gelden als diensttijd. Daarnaast uren besteed aan trainingen, deelname aan promotieoefeningen of examens, uitvoeren van preventieve taken en het uitvoeren van onderhouds- of beheertaken tellen ook mee als servicetijd. U bent echter onderworpen aan specifieke regels met betrekking tot dienst- en rusttijden. Zo mag u gedurende een periode van 12 maanden maximaal 24 uur per week werken en mag de werktijd nooit langer zijn dan 24 uur, behalve in noodsituaties. Per periode van 7 dagen heb je in principe recht op 36 uur onafgebroken rust. Uitzondering op deze regel is mogelijk mits de rest binnen 14 dagen wordt verleend. Meer details: art. 174-180 van bestuurlijke-status
  • Kan een vrijwillige brandweerman voor bewakers in de kazerne zorgen?
    Ja. Op de post Namen houden vrijwillige operationele leden de wacht in de kazerne volgens het volgende schema: - Maandag t/m vrijdag: 19.00 uur tot 07.00 uur - zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur of van 20.00 uur tot 08.00 uur - Zondag van 8u tot 20u of van 20u tot 7u
  • Wat is de terugbelservice?
    De terugbelservice is een periode waarin de vrijwillige medewerker zich beschikbaar stelt, zonder dat hij op de brandweerkazerne aanwezig hoeft te zijn, om gehoor te geven aan een oproep tot ingrijpen. Bij terugbeldienst is de vrijwillige brandweer verplicht om bij een oproep binnen 12 minuten terug te keren naar zijn standplaats.
  • Ik wil vrijwillige brandweerman worden in Andenne. Kan ik mijn terugbelservice an huis in Profondeville?anbieden vanuit mij
    Nee, want als hij terugbelservicet heeft, heeft de vrijwillige medewerker de plicht om bij een oproep binnen 12 minuten terug te keren naar zijn standplaats.
  • Word ik betaald als vrijwillige brandweerman?
    Als vrijwillige brandweerman ontvang je geen "salaris" maar een "toelage" die mede afhankelijk is van je rang. Voor de berekening van deze vergoeding houden we rekening met: bewakingsdiensten binnen de kazerne, interventies, preventie, administratieve of logistieke zaken, oefeningen en opleidingen. Als vrijwillig lid van de brandweer kunt u genieten van drie verschillende toeslagen: Afstudeertoelage. De zoneraad stelt de voorwaarden vast voor het toekennen van deze toeslag. Toeslag voor onregelmatig presteren. De zoneraad stelt de bedragen vast. Wanneer de vrijwilliger gedurende minimaal 90 dagen onafgebroken een hogere functie vervult, ontvangt hij hiervoor een vergoeding voor het uitoefenen van een hogere functie. Meer details: art. 38-44 van geldelijke-status Als vrijwillig personeelslid geniet je van belastingvrijstelling en vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen, omdat je jezelf ten dienste stelt van de bevolking. Meer details: in de belastingwetgeving (art. 38, § 1, 12° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen) ) en de sociale zekerheidswetgeving (Art. 17 quater van het koninklijk besluit van 28 november 1969 genomen ter uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van het wetsdecreet van 28 december 1944 betreffende de sociale zekerheid van de arbeiders)
  • Ik ben vrijwillige brandweerman. Kan ik upgraden naar een hogere klas?
    Ja, zowel vrijwillig als professioneel brandweerpersoneel kan upgraden. Hiervoor moet je - voldoen aan bepaalde vereisten voor opleiding, beoordeling, rang, enz. (Meer details: art. 56 van administratieve-status ) - deelnemen aan een promotieprocedure Je kunt ook een level omhoog gaan in een ander zone; in dit geval is het een 'mobiliteitspromotie'.
  • Ik ben vrijwillige in een Hulpverleningszone en wil graag solliciteren voor promotie via mobiliteit naar een ander zone voor een vacante professionele baan. Kan ik het doen?
    Nee. In het kader van "promotie door mobiliteit" kan je, als je een professionele medewerker bent, enkel solliciteren op professionele vacatures. Als je vrijwillig lid bent, kun je alleen solliciteren op openstaande vrijwilligersfuncties, tenzij de functie in het kader van professionalisering ook openstaat voor vrijwilligers .
  • Krijgen mensen die al vrijwillige brandweer zijn voorrang op degenen die nog geen vrijwillige brandweer zijn als er een vacature is voor een beroepsbrandweer?
    Nee, vrijwillige brandweer hebben geen prioriteit. Elke kandidaat moet dezelfde selectieprocedure volgen.
  • Ik ben vrijwillige brandweerman. Hoe word ik een professionele brandweerman?
    Als vrijwillige medewerker kun je met behoud van je huidige rang solliciteren op een vacature als beroepsbrandweerman in uw Hulpverleningszone. Je kunt ook solliciteren voor een lagere functie. Je kunt ook op een ander Hulpverleningszone professional worden; in dit geval combineer je professionalisering met mobiliteit. Om lid te worden van de professionele staf, moet je slagen voor een test en een stage lopen.
  • Hoeveel uur werkt een professionele brandweerman per dag?
    Het hangt af van de functie waarin hij is ingedeeld. Op de post Namen staan professionele medewerkers 24 uur per dag paraat vanaf 8 uur 's ochtends en eindigen de volgende dag om 8 uur 's ochtends. In de stations van Andenne, Gembloux en Eghezée zorgen professionele medewerkers overdag vanaf 12.00 uur vanaf 6.00 uur, 7.00 uur of 8.00 uur en eindigend om 18.00 uur, 19.00 uur of 20.00 uur.
  • Wat is het salaris van een professionele brandweerm?
    Het jaarsalaris van een lid van het brandweerpersoneel is gebaseerd op zijn rang, zijn dienstjaren (meer bepaald zijn geldelijke anciënniteit) en de rang van zijn salarisschaal . Tabellen met salarisschalen per schaal zijn beschikbaar in bijlage 1 van het geldelijk statuut. (koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende het financieel statuut van het operationele personeel.) Ook operationele medewerkers van brandweerkorpsen kunnen profiteren van 6 verschillende toeslagen: een kostwinner- en verblijfstoelage, een eindejaarsuitkering en vakantiegeld, onder dezelfde voorwaarden als federale ambtenaren. een operationele bonus waarvan de hoogte afhangt van je rang en het aantal gewerkte uren. Als je minimaal 90 aaneengesloten dagen een hogere functie vervult, krijg je ook een toeslag. een afstudeertoelage. De zoneraad bepaalt de voorwaarden verbonden aan deze toewijzing.
  • Wat is tijdens een sollicitatieoproep het verschil tussen onmiddellijke aanwerving en het aanleggen van een aanwervingsreserve?
    Indien het om een onmiddellijke werving gaat, vermeldt de oproep het aantal beschikbare plaatsen en de hulpposten waarin deze plaatsen beschikbaar zijn. De kandidaat met het beste eindresultaat tijdens de wervingstests treedt onmiddellijk in functie. Indien het gaat om het aanleggen van een reserve, worden kandidaten die minimaal 60% hebben behaald op de mondelinge toets voor een periode van 2 jaar ingedeeld in een reserve op volgorde van eindresultaat van de toetsen. Wanneer een functie vrijkomt, wordt deze onder voorbehoud van aanvaarding toegewezen aan de kandidaat met de hoogste positie in de pool.
  • Wat is een FGA en hoe kom ik eraan?
    Het FGA is de afkorting voor “FEDERAAL GESCHIKTHEIDSATTEST”. Kandidaten voor een baan als brandweerman (vrijwilliger of professional) moeten in het bezit zijn van een FGA voor de basis- of senior executive.
  • Waar, wanneer en hoe inschrijven voor de FGA-testen?
    De FOD Binnenlandse Zaken organiseert, via de opleidingscentra voor de civiele veiligheid, per taalregime minstens eenmaal per jaar en volgens de personeelsnoden van de zones, specifieke proeves van bekwaamheid (testen voor het behalen van het federaal bekwaamheidsattest) voor de basisopleiding executive en specifieke proeve van bekwaamheid voor de senior executive. De FGA-evenementen worden georganiseerd door brandweerscholen. U kunt zich registreren in degene van uw keuze. De data van de testen raadplegen en inschrijven: 1. Ga naar de website van de Civiele Veiligheid ikwordbrandweer.be, op de pagina "FEDERAAL GESCHIKTHEIDSATTEST" 2. Scroll naar beneden op de pagina totdat je de oproep van de Brandweerschool bereikt waarin je de test wilt afleggen 3. Vul het aanvraagformulier in dat betrekking heeft op de gekozen oproep. De inschrijving gebeurt dus niet op het niveau van de FOD Binnenlandse Zaken maar op het niveau van de brandweerscholen en desgevallend op het niveau van de gebieden die deze test willen organiseren
  • Wat zijn de voorwaarden om te kunnen inschrijven voor de basis-FGA-toetsen?
    De voorwaarden waaraan moet worden voldaan op de datum van registratie voor de BASE FGA om toegelaten te worden, zijn als volgt: 1. Belg zijn of een staatsburger zijn van een andere staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland 2. minstens 18 jaar oud zijn 3. een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de vereisten van de functie in kwestie (de kandidaat zal een uittreksel uit het strafregister overleggen dat binnen drie maanden voorafgaand aan de deadline voor het indienen van sollicitaties is afgegeven) 4. genieten van burgerrechten en politieke rechten 5. voldoen aan de militiewetten 6. in het bezit bent van een B-rijbewijs Om deel te kunnen nemen aan de conditietest dient de kandidaat in het bezit te zijn van een medische verklaring die uiterlijk drie maanden voor aanvang van de genoemde test, waarbij hij verklaart dat hij geschikt is om deze uit te voeren.
  • Welk diploma is vereist om in te schrijven voor de FGA-testen "basiskader"?
    Er is geen diploma vereist om je in te schrijven voor de federale proeve van bekwaamheid voor het basiskader. Tijdens de vaardigheidstoets wordt gecontroleerd of je beschikt over de vaardigheden van het zesde jaar van het beroepssecundair onderwijs.
  • Welk diploma is vereist om in te schrijven voor de FGA "senior executive" tests? (Captain-niveau)
    U moet in het bezit zijn van een diploma van niveau A (hoger onderwijs of universiteit van het lange type, ofwel een bachelordiploma, een masterdiploma of een doctoraat). Bovendien moet je voor het niveau Kapitein Belg zijn. Dit is een wettelijke bepaling aangezien brandweermannen promotie moeten kunnen maken
  • Ik ben gezakt voor de FGA proeve van bekwaamheid, kan ik me direct opnieuw inschrijven voor een nieuwe sessie?
    Nee. Kandidaten die gezakt zijn voor de proeve van FGA kunnen zich pas opnieuw inschrijven voor de proeve van FGA voor dezelfde manager na een wachttijd van zes maanden vanaf de datum van kennisgeving van de mislukking
  • Als ik slaag voor de cognitieve test en niet voor de handmatige vaardigheidstest, moet ik de test dan opnieuw afleggen?cognitief?
    De kandidaat moet slagen voor de drie tests om het FGO te behalen. De kandidaat die het FGO wil behalen en die niet slaagt voor een van de drie tests, zal zich moeten inschrijven voor een volgende sessie en alle tests opnieuw moeten afleggen.
  • Ik heb het FGA "basiskader" al behaald en ik wil graag het FGA "senior executive" behalen aangezien ik een masterdiploma heb.Moet ik alle testen opnieuw doen?
    Als u al geslaagd bent voor het FGA cadre de base, bent u vrijgesteld van de handmatige vaardigheidstest en de fysieke test, en hoeft u niet alleen de vaardigheidstest. Om dit te kunnen doen, moet u ook uw FGA uploaden wanneer u zich registreert. Het FGA is geldig voor onbepaalde tijd, met uitzondering van fysieke tests die twee jaar geldig zijn vanaf de sluitingsdatum van het rapport met betrekking tot alle federale geschiktheid testen.
  • Hoe lang is het FGA geldig?
    FGA is geldig voor onbepaalde tijd, met uitzondering van fysieke testen. Deze zijn twee jaar geldig vanaf de sluitingsdatum van het rapport met betrekking tot alle federale proeve van bekwaamheid. U kunt zich ten vroegste 6 maanden voor het verstrijken van deze periode van twee jaar opnieuw aanmelden voor het afleggen van de fysieke tests.
  • Als ik mijn FGA in het Nederlands krijg, kan ik dan een aanvraag indienen voor een Franstalig Hulpverleningszone en vice versa?
    FGA is landelijk geldig, dus je kunt overal in België solliciteren – ongeacht de taal. Je moet natuurlijk wel de taal kennen van de Hulpverleningszone waar je solliciteert, want ook de selectieproeven die door een zone worden georganiseerd zijn in deze taal.
  • Moet ik als operationeel of vrijwillig personeelslid civiele bescherming het FGA behalen om als operationeel of vrijwillig personeelslid bij de brandweer te werken?
    Nee, de FGA-inhoud van de brandweer en de FGA-inhoud van de civiele bescherming zijn identiek. Aangezien zowel het operationele als het vrijwillige personeel van de brandweer en de Civiele Bescherming volgens het administratief statuut geacht worden aan deze voorwaarde te voldoen, ben je vrijgesteld van het behalen van het FGA.
  • Wat zijn de kosten van deelname aan de FGA-proeven?
    Deelname aan FGA proeven is gratis.
  • Wat moet ik doen om brandweerman te worden als ik mijn FGA heb behaald?
    Op dit moment dient u zich te registreren voor wervingsprocedures in de hulpverleningszone.
  • Ik wil paramedicus worden. Heb ik een diploma nodig om te solliciteren?
    Nee. Als uw sollicitatie aan het einde van de rekruteringswedstrijd succesvol is, begint u met het volgen van de "basisopleiding" paramedicus die ongeveer 200 uur duurt. Als je slaagt voor het examen, kun je aan je stage beginnen.
  • Wat zijn de vereisten om hulpverlener-ambulancier te worden?
    Voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor de aanwerving van hulpverlener-ambulancier: Belg zijn of een staatsburger zijn van een andere staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland; minimaal 18 jaar oud zijn; zich gedragen in overeenstemming met de eisen van de betreffende functie. De kandidaat overlegt een uittreksel uit het strafregister afgegeven binnen drie maanden voorafgaand aan de deadline voor het indienen van sollicitaties; burgerlijke en politieke rechten genieten; voldoen aan militiewetten; In het bezit zijn van een B-rijbewijs.
  • Wat is de basisopleiding hulpverlener-ambulancier ?
    De opleiding genaamd Basisopleiding is 158 uur theoretische lessen en praktische oefeningen evenals 40 uur stage in een ambulance en SMUR. Deze opleiding wordt gegeven op de provinciale school. ​ Als de kandidaat minimaal 80% van de training aanwezig is geweest, mag hij examen doen. Het schriftelijk examen over theoretische kennis telt voor 1/3 van de punten. Het mondeling examen, dat handelt over theorie en praktijk, telt voor 2/3 van de punten. Hij kan dan aan zijn stage beginnen als hij minimaal 50% behaalt voor elk deel van het examen, en minimaal 60% voor het totaal van het examen. De stage omvat interventietrajecten, waarover hij een verslag moet schrijven in een stageschrift.Als hij slaagt voor alle onderdelen, geeft de provinciale school hem een patent, dat 5 jaar geldig is.
  • Wat gebeurt er aan het einde van mijn stage?
    Zodra de stage is voltooid, wordt u voorgesteld voor benoeming. Hiervoor moet u: - met in ieder geval voldoening geslaagd zijn voor je stage - houder zijn van het ambulancecertificaat; - beschikken over een geldige badge bedoeld in artikel 24 van het koninklijk besluit van 13 februari 1998 betreffende de opleiding en de bijscholingscentra van ambulancepersoneel. - beschikken over een bewijs van medische geschiktheid bedoeld in artikel 43, 6° van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende de rijbewijzen
  • Wat is het schema voor een hulpverlener-ambulancier die geen brandweer is?
    Het ambulancepersoneel heeft een oproepdienst van 12 uur, beginnend tussen 06.00 uur en 07.00 uur en eindigend tussen 18.00 uur en 19.00 uur dezelfde dag. Hulpverlener-ambulancier kunnen ook worden verplicht om 's nachts en in het weekend bewakers te bieden;
  • Kan ik als hulpverlener-ambulancier, net als brandweerlieden, opklimmen in rang?
    Als je werkt als hulpverlener-ambulancier en niet als brandweerman, kun je alleen promotie krijgen tot de rang van hulpverlener-ambulancier coördinator.
  • Ik ben een hulpverlener-ambulancier, geen brandweer. Heb ik recht op hetzelfde loon als een brandweerman?
    Nee. Gezien het verschil tussen de taken is er een andere verloning. Als hulpverlener-ambulanciere heb je recht op andere loonschalen dan brandweer en als vrijwillige hulpverlener-ambulancier heb je recht op andere toeslagen.
  • Kan ik bij vervoer per ambulance het ziekenhuis van bestemming kiezen?
    Nee, in het kader van de dringende geneeskundige hulpverlening blijft centrum 112 de enige beslisser in de keuze van de ambulance, zowel voor de herkomst als voor de locatie. waarnaar ze gestuurd zal worden.
  • Staat de hoogte van de nota ambulancevervoer vast op basis van de afgelegde kilometers naar het ziekenhuis?
    Nee, niet meer sinds 1 januari 2019. Sindsdien is hetéén vast tarief van € 60 van toepassing, ongeacht de afstand tussen de plaats waar de patiënt wordt verzorgd door de paramedici en het ziekenhuis van bestemming.
  • Kunt u de naam wijzigen van degene aan wie de ambulancenota is gericht?
    Nee, in geen geval kunnen we de factuur wijzigen om deze naar een derde partij, bedrijf, werkplaats, etc. te sturen. volgens de wet zijn wij verplicht om de factuur aan de vervoerde persoon te sturen.
  • Waar kan ik medische informatie over mijn ambulancevervoer opvragen?
    We kunnen de medische informatie in het ambulancerapport niet vrijgeven. U kunt echter contact opnemen met uw arts.
  • Dekt mijn mutualiteit de kosten van vervoer per ambulance?
    De mutualiteit komt niet meer tussen voor reizen gemaakt vanaf 01 januari 2019. Deze wijziging is van toepassing krachtens het koninklijk besluit van 28 november 2018 betreffende de facturatie in het kader van een dringende medische hulpverlening door een ambulancedienst. Als u echter een hospitalisatieverzekering heeft afgesloten, kan deze de kosten van dringend medisch vervoer dekken (d.w.z. via een oproep naar 100 of 112). Vraag ernaar bij uw verzekeraar.
  • Hoe kan ik een interventieattest verkrijgen?
    Een attest van interventie kan aangevraagd worden door elke persoon die aan de interventie verbonden is. Ook andere administratieve diensten zoals de politie of de gemeente hebben recht op het verkrijgen van een interventieattest. Het verzoek kan schriftelijk worden ingediend bij onze reddingszone op voorwaarde dat het bewijs wordt geleverd van de link van de persoon met de interventie, d.w.z.: Kopie van de voorzijde van de identiteitskaart van de patiënt/slachtoffer Als de aanvraag voor een derde is: een volmacht met handtekening van de patiënt Als het verzoek wordt gedaan door een persoon die verwant is aan de patiënt/slachtoffer: bewijs van deze relatie toevoegen Als de aanvraag wordt gedaan door een externe partij (verzekering, advocaat...): voeg een bewijs van contract/overeenkomst met uw klant toe
  • Wie betaalt de rekening bij tussenkomst?
    Dit is de begunstigde. Dat wil zeggen degene in wiens belang de ingreep wordt uitgevoerd. Een begunstigde kan een natuurlijke persoon of een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersoon zijn. De kosten die tijdens een interventie worden gemaakt in geval van behoorlijk vastgestelde verontreiniging of accidentele verontreiniging, worden gefactureerd aan de exploitant die de schade of de onmiddellijke dreiging van schade heeft veroorzaakt of aan de eigenaar van de betrokken producten.
  • Hoe wordt de kostprijs van een interventie bepaald?
    De zoneraad stelt de lijst vast van missies waarvoor een vergoeding zal worden betaald ten voordele van de zone, evenals het bedrag. De tariefregels kunnen worden bekeken in het gedeelte Financiën/Prijzen. Voor dringende medische hulpinterventies is het ereloon forfaitair vastgelegd op € 60 per interventie zoals bepaald door artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 november 2018 betreffende de facturatie in het kader van een dringende medische interventie door een ambulancedienst .
  • Hoe kan ik een klacht indienen?
    In geval van een klacht moet deze, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend bij de Financiële Dienst van de Zone - beheer van royalty's op het adres van het hoofdkantoor van de Zone. De klacht moet bovendien, op straffe van nietigheid, gedateerd en ondertekend zijn door de eiser of zijn vertegenwoordiger en moet vermelden: • de naam, hoedanigheid, adres of statutaire zetel van de persoon die aansprakelijk is voor de betaling van de vergoeding; • het onderwerp van de klacht en een uiteenzetting van de feiten en middelen die het verzoek tot rectificatie of annulering van de vergoeding rechtvaardigen Om ontvankelijk te zijn, moeten klachten, op straffe van nietigheid, worden ingediend binnen 3 maanden vanaf de datum van verzending van de factuur. De klacht schort de betaling van het honorarium, noch de renteverloop, niet op.
  • Wie betaalt de rekening bij overlijden van de aansprakelijke persoon?
    Bij overlijden van de debiteur is de factuur ten laste van de erfgenamen. Als een van hen de erfenis weigert, moet hij ons een kopie sturen van het officiële document waarin hij afstand doet van de erfenis.
bottom of page