top of page
intervention ambulance AMU aide médicale urgente lors d'un accident de la route
innondations juillet 2021 sur la zone NAGE
intervention de la cellule CMIC

De handelingen

Ondergrondse oefening

Naast het bestrijden van branden hebben brandweerlieden nog vele andere taken.

Een van de meest voorkomende zijn:

  • de ambulancedienst in noodsituaties;

  • het bevrijden van mensen die bekneld zitten in een voertuig na een verkeersongeval;

  • het markeren en vrijmaken van de openbare weg bij een ernstig ongeval;

  • mensen redden in geval van overstroming, explosie, instorting of eenvoudiger, mensen redden die vastzitten in een lift.

 

Dringende medische hulp

De eerste missie van brandweerlieden die voor de geest komt, is de strijd tegen brand en de gevolgen van explosies. Maar in aantal interventies, verre van dat, is het niet het belangrijkste. Dringende medische hulp

(vervoer per ambulance) staat op de eerste plaats in het aantal uitgevoerde missies en vertegenwoordigt ongeveer driekwart van de interventies. 

Technische reddingswerken

Dit zijn ook zeer belangrijke missies in Namen en omgeving, met name vanwege de configuratie van de Maasvallei en de aanwezigheid van talrijke rotsen.

Dit is het zoeken naar en vrijlaten van mensen en dieren in levensgevaarlijke situaties (bevrijding, te water gevallen persoon of vast komen te zitten in eenrock onfractuositeit...).

Deze opdrachten worden vervuld door de duikers en door de leden van de GRIMP (Groep voor Onderzoek en Interventie in Gevaarlijke Omgevingen).

De brandweerlieden grijpen ook in bij een fysieke of technologische dreiging, ze maken de openbare weg vrij na slecht weer (storm, hevig onweer, enz.) en ongevallen.

Wespennesten zijn de laatste jaren zeer talrijk en kunnen een reëel gevaar vormen voor burgers. Hun vernietiging is ook een van de missies van brandweerlieden.

Brandweerlieden worden ook vaak geconfronteerd met NAC (New Pets) en hebben geleerd om te gaan met deze soms gevaarlijke en logge dieren 

Ten slotte heeft ook de hondenploeg zijn rol te spelen. Het NAGE-gebied heeft met name een hond die gespecialiseerd is in het zoeken naar slachtoffers en vermiste personen 

Interventie bij overstromingen

Ook hier beïnvloedt de aanwezigheid van rivieren het werk van brandweerlieden.

In geval van overstromingsgevaar zal hun opdracht preventief zijn (vb.: plaatsing van zandzakken om gevallen van overstroming van woningen te voorkomen) maar ook curatief (pompwerk in kelders, hulp- en/of afdichtingswerk).

Duikers kunnen ook ingrijpen om buurtbewoners te redden die wachten tot het allerlaatste moment om hun huizen te verlaten in geval van zware overstromingen.

Preventie

Het adagium is bekend en geldt elke dag.

"Voorkomen is beter dan genezen", vooral als het gaat om het redden van levens. Brandweerlieden zorgen zo voor preventie tegen brand en explosie.

Vervuiling

Verontreiniging kan van drie soorten zijn:

  • koolwaterstoffen

  • Chemicaliën

  • nucleair.

Als de laatste twee gelukkig uiterst zeldzaam zijn, mobiliseert de eerste regelmatig de brandweerlieden van Namen.

De wateren van de Maas, de Samber en de beken in de streek hebben vaak last van deze vervuiling.

De rol van brandweerlieden is in de eerste plaats het verontreinigde gebied te stabiliseren en veilig te stellen.

Indien de oppervlakte of het potentiële risico op uitbreiding van de verontreiniging niet groter is dan 100 m² (bodem) of 25 m² (water), moeten ze ook zorgen voor de opsporing, neutralisatie, opvang, reiniging en verwijdering van verontreinigende producten (zie CMIC pers artikel)

In geval van chemische vervuiling moeten ze dan zorgen voor de stabilisatie en veiligheid van het pand.

Als de ramp op de interventiesite beheersbaar is, zijn zij verantwoordelijk voor het opsporen, afsluiten, overdragen, schoonmaken en ontsmetten van de site, evenals het ontsmetten van een klein aantal mensen.

In het geval van een nucleair probleem (Fleurus en Tihange zijn niet ver weg, enz.), zal de primaire opdracht ook zijn om de gebouwen te stabiliseren en te beveiligen, vervolgens om individuele beschermings- en detectiemaatregelen uit te voeren en ten slotte om te ontsmetten slachtoffers.

Overstromingen Ook hier beïnvloedt de aanwezigheid van rivieren en rivieren het werk van brandweerlieden.

In geval van overstromingsgevaar zal hun opdracht preventief zijn (vb.: plaatsing van zandzakken om gevallen van overstroming van woningen te voorkomen) maar ook curatief (pompwerk in kelders, hulp- en/of afdichtingswerk). Duikers kunnen ook ingrijpen om buurtbewoners te redden die wachten tot het allerlaatste moment om hun huizen te verlaten in geval van zware overstromingen.

Internationale missies

Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken zijn onze brandweerlieden al naar het buitenland afgereisd om de lokale hulpdiensten bij te staan, bijvoorbeeld bij het opruimen van geoliede stranden of bij aardbevingen.

Preventieve missies tijdens grote bijeenkomsten

Tijdens lokale evenementen, en op verzoek van de overheid of organisatoren, kunnen de noodzones tijdens het evenement een team en uitrusting ter plaatse detacheren om sneller in te kunnen grijpen in geval van een probleem.

logistiek

De brandweerlieden verlenen ook occasionele assistentie (technische assistentie) aan politie en justitie.

exercice de l'equipe Grimp sur le téléphérique de Namur
visite de prévention incendie par les pompiers
intervention pompiers sur un incendie de bus
bottom of page